Sporten tijdens de zwangerschap
Sporten tijdens de zwangerschap is belangrijk voor zowel de moeder als de baby.
De zwangerschap vraagt veel van het lichaam en actief blijven bewegen en werken aan de algehele conditie en spierkracht dragen bij aan een fitte zwangerschap
en een sneller herstel na de bevalling.
Algehele gezondheid
Regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren. Het kan bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van het risico op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk.
Vermindering van ongemakken
Beweging kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsongemakken zoals rugpijn, vermoeidheid en constipatie. Oefeningen gericht op het versterken van de rug- en buikspieren kunnen de stabiliteit verbeteren.
Verbetering van de stemming
Bewegen staat bekend om het vrijkomen van endorfines, die de stemming positief kunnen beïnvloeden.
Betere slaapkwaliteit
Een goede nachtrust is essentieel voor zowel de moeder als de baby. Regelmatig bewegen kan helpen beter te slapen.
Bevordering van de conditie voor de bevalling
Het behouden van een goede fysieke conditie kan de moeder helpen om meer uithoudingsvermogen en kracht te hebben tijdens de bevalling. Daarnaast kunnen bepaalde oefeningen gericht zijn op het versterken van de bekkenbodem en het verbeteren van de flexibiliteit, wat kan bijdragen aan een soepelere bevalling.
Zwangerfit bij Flexifit
Ben je zwanger en wil je tijdens de zwangerschap blijven werken aan je belastbaarheid en fitheid? Lees dan hier verder over het Zwangerfit traject bij Flexifit!
Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de veranderingen van het lichaam. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
Raadpleeg een zorgverlener
Voordat je begint met sporten tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om met een professionele zorgverlener te overleggen. Zij kunnen jouw specifieke situatie beoordelen en advies geven op basis van jouw gezondheid en de gezondheid van de baby.
Kies veilige activiteiten
Over het algemeen zijn lage impact-activiteiten zoals wandelen, fitnessen, zwemmen en fietsen goede keuzes. Vermijd sporten met een hoog risico op vallen of letsel.
Matig de intensiteit
Pas de intensiteit van je training aan. Het doel is om actief te blijven zonder overbelasting. Luister naar je lichaam en stop als je je niet fijn voelt.
Vermijd ruglig na het eerste trimester
Vanaf het tweede trimester wordt aangeraden om oefeningen op de rug te vermijden, omdat dit de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan verminderen.
Let op de lichaamstemperatuur
Vermijd oververhitting en zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Sport in een goed geventileerde ruimte en draag comfortabele kleding.
Focus op stabilisatie oefeningen
Oefeningen die de stabiliteit van het bekken en de rug verbeteren, kunnen nuttig zijn. Zwangerschapsfitness kan helpen bij het versterken van spieren en het verminderen van rugpijn.
Stop bij ongemak of pijn
Als je pijn, duizeligheid, kortademigheid of andere ongemakken ervaart, stop dan onmiddellijk en raadpleeg eventueel de zorgverlener.
Pas je routine aan
Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen activiteiten lastiger worden. Pas je routine aan en verminder de intensiteit als dat nodig is.
Advies
Hoewel sporten tijdens de zwangerschap over het algemeen wordt aangemoedigd, is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn en advies in te winnen bij een professionele zorgverlener voordat je begint of als je vragen hebt over wat veilig is voor jou en je baby. Elke zwangerschap is uniek en luister altijd naar je eigen lichaam.
Wil je sporten bij Flexifit in Hattem?
Ben je zwanger en wil je bij ons komen sporten?
Om er zeker van te zijn dat je mag sporten en goed kunt bewegen wordt de intake gedaan door oefentherapeute Roos Brandse. Deze intake wordt vergoed door de verzekering als je hiervoor verzekerd bent.
Het sporten bij Flexifit is onder professionele begeleiding van een fysiotherapeut.